4.8 Chili


Rolf Alexander komt naar Chili en brengt blokfluiten, partituren, een viola da gamba en een spinet mee. In 1954 vormt Alexander een Ensemble voor het uitvoeren van ouder muziek, waarin bloklfuit het hoofdinstrument is.

Vanaf 1945 speelde en onderwees in Osorno Anne Marie Lauber uit Darmstadt, en het koor in Osorno onder leiding van Artur Junge had in 1959 een blokfluitkwartet.

Mirka Stratigopoulou geeft vanaf 1963 les aan de Escuele Moderna, en later aan de Universidad Católica in Valparaiso. zij geeft een methode voor het instrument uit.

In 1969 werd aan de universiteit van Chili in het kader van de muziekvakopleiding sopraanblokfluit opgenomen. In de 70er jaren werd daar altblokfluit aan toegevoegd. Vanaf de jaren 80 kunnen muziekstudenten blokfluit ook als hoofdvak kiezen. Ensembles spelen voornamelijk Folklore- en Popmuziek.

In 1978 geeft Carmen Lavanchy les aan de Universidad Católica en Otavio Habún van de universiteit van Chili. Zij zijn, naast Victor Rondón getalenteerde spelers.

1990 verschijnt de eerste in Chili gemaakte opname van Victor Rondón, blokfluitist en muziekwetenschapper.

Een getalenteerde jonge musicus is Sergio Candia. (Tibia 4/98)

Carmen Troncoso (*11 december 1972) begon  haar studies op de Pontificia Universidad Católica en studeerde daarna  op Musikhochschule Köln. Vormt met gitarist Luis Castro het Duo Divertimento, en met Sergio Candia, Ariadna Quappe en Elke Zeiner het blokfuitkwartet La Compañía de Céfiro. Carmen Troncoso heeft een CD opgenomen met werken van Chileense componisten voor blokfluit en strijkorkest. Zij experimenteert nogal met elektroakoestische blokfluituitbreidingen, zoals de elektroakoestische blokfluit van Philippe Bolton. Samen met componist Desmond Clarke werkte ze aan diens compositie Oiseaux métamorphique voor geprepareerde altblokfluit en eletronica.